fbpx

Contact

  Maak direct een afspraak

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon

  Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Omschrijf kort uw pijnklacht

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Uw bericht

  Onderwerp

  Uw bericht

  privacy

  “Bij Medifit Oss ben je geen nummertje maar een echt persoon”

  Jasper en Jason gaan in gesprek met Eef en George. Deze mannen komen al jaren bij Medifit. Vandaag vertellen ze hun verhaal.

  Een beetje ongemakkelijk komen Eef en George vlak na elkaar de praktijk binnen. Ze hebben geen idee met wie ze in gesprek zullen gaan. Na de eerste kennismaking vertellen ze over hun ervaringen bij Medifit…

  George: Ik ben George Doest en dit is het zevende jaar dat ik in de vitaalgroep zit. Ik heb me op advies van de fysiotherapeut aangemeld, omdat ik last van mijn rug had. Ik ben 75, gepensioneerd en probeer te genieten van het leven. Toen ik 60 werd, heb ik voor de eerste keer de vierdaagse gelopen. Daarna heb ik nog drie keer deelgenomen. Voorheen heb ik veel gesport, onder andere gevoetbald. Toen ik bij Medifit begon, ben ik eerst individueel gaan sporten. Mijn eigen schema volgen en daarna klaar. Pas later zag ik dat Medifit ook groepen voor 55-plussers heeft. Toen ik individueel aan het sporten was, miste ik toch wel het sociale contact met andere sporters. Ik vind het dan ook fijn om met andere mensen samen te sporten.

  Eef: Ik ben Eef Meijer, ik ben 52 jaar. In 2005 ben ik ziek geworden. Voor die tijd was ik zeer sportief, ik liep halve marathons en was met voetbal bezig. Dat was eigenlijk mijn grootste passie. In 2005 ging ik voor een lichte verkoudheid naar de drogist om een verstuivertje te halen. Dat werkte niet, dus toen ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft mij 6 weken behandeld, maar ook dat werkte niet. Hij heeft me toen doorverwezen naar het ziekenhuis, waar ze meteen zagen dat er iets niet goed was. Ik bleek zeer ernstige astma te hebben. Er is mij toen verteld dat dat groot effect zal hebben op mijn mobiliteit en alles wat het leven maakt zoals het is. En daar hebben ze gelijk in gekregen, want ik kan op dit moment heel weinig. Ik heb altijd zuurstof nodig. Ik zit daarom in de COPD-groep van Medifit. Ik sport puur om mijn conditie op pijl te houden. Mijn groepsgenoten en ik noemen de groep de longblaasjes. We doen onder andere circuitjes. Voor mij is het belangrijk dat ik bezig ben en mijn spieren in beweging houdt. Maar ik doe het ook voor de sociale contacten met de andere mensen in de groep. Want je bent uit de maatschappij, je werkt niet meer en al die sociale contacten worden dan extra belangrijk. Accepteren dat mijn leven er anders uit zou zien, was ontzettend moeilijk. Ik accepteer het misschien nog steeds niet voor de volle 100%, want ik denk nog altijd ‘dat moet ik toch kunnen’. Maar als dan blijkt dat het toch niet gaat dan kun je veel beter focussen op wat wel is gelukt in plaats van wat je niet hebt gedaan’.

  George: Ik doe wat ik kan. Ik ga niet moeilijk doen voor iets wat ik niet kan. Het lichaam geeft dat aan zeg ik altijd.

  Eef: Nee, daarom zeg ik: tot zover kun je gaan.

  Hoe zijn jullie achter jullie klachten gekomen en hoe zijn jullie bij Medifit terecht gekomen?

  George: ik had rugklachten, daarvoor ben ik naar de dokter gegaan. Die heeft mij toen doorgestuurd om foto’s te laten maken en daaruit bleek dat ik slijtage had tussen mijn onderste ruggenwervels. Toen ben ik bij Medifit terecht gekomen, bij Hans Martens voor manuele therapie. Hij heeft me behandeld en gezegd dat ik het beste gewoon oefeningen kan doen om mijn spieren sterker te maken. Dat ik daar zeker baat bij zou hebben. Ik heb die wijze raad opgevolgd. En ik kan nu alle dingen weer waar ik voorheen ontzettend veel moeite mee had. Zoals een uur in de auto rijden, opstaan, zitten. Ik kon nauwelijks opstaan en dat is helemaal weg. Het is voor mij ontzettend goed geweest om dit te gaan doen. En dat blijf ik zeggen. Ik zal ook nooit weggaan hier. Zoveel profijt heb ik ervan.

  Eef: Ik heb sinds 2005 45 ziekenhuisopnames achter de rug. Daarnaast hebben ze me naar Davos in Zwitserland gestuurd. Daar heb ik 4 maanden op hoogte gerevalideerd. Medisch gezien ben ik daar niks mee opgeschoten. Daar heb ik alleen maar wat meer medicatie gekregen om een en ander geestelijk te verwerken. Dat was in Februari 2014. Vanuit Davos hebben ze gezegd dat ik twee keer in de week een uur oefeningen bij een sportschool in de buurt moest gaan doen. Dat werd natuurlijk Medifit. En sindsdien ben ik op maandag- en donderdagmorgen een uur bij jullie op de praktijk. Dan gaan we kijken hoever we het kunnen schoppen om op niveau te blijven. Ik probeer er zelf alles aan te doen. Want het is makkelijk om in een rolstoel te gaan zitten, maar dan worden al je spieren slap. Dan ben en blijf je gebonden aan die rolstoel en dat wil ik niet. Ik wil zo lang mogelijk proberen te blijven lopen.

  Waarom hebben jullie voor Medifit gekozen? En proberen jullie ook anderen uit jullie omgeving naar Medifit te laten komen?

  George: Ik heb gekozen voor Medifit, omdat ik het fijn vind dat er goede begeleiding is. Als je naar een andere sportschool gaat dan krijg je een pasje en dan doe je maar iets. Dat wil ik niet. Als mensen mij vragen naar Medifit, dan vertel ik mijn verhaal. Als ze bijvoorbeeld ergens last van hebben en ze willen daar iets aan doen, dan raad ik ze aan om naar Medifit te gaan. Omdat dat mij ook heeft geholpen.

  Zijn er volgens jullie dingen in de afgelopen jaren veranderd bij Medifit?

  Eef: Ja, ik vind van wel. We hebben een groep en we hebben afgesproken om ter evaluatie elke 3 maanden een etentje te plannen. Dan kan iedereen aangeven wat er in hun ogen veranderd moet worden. En daar kunnen de trainers en fysiotherapeuten dan weer op reageren. Communicatie is het allerbelangrijkste wat er is.

  In alle takken van sport en in de maatschappij is communiceren het allerbeste. Als je denkt ik zeg maar niks en ik laat het maar zo, dan gaat op een gegeven moment de ergernis toeslaan. En dat moet je niet hebben.

  George: Ik vind het stabiel blijven wat dat betreft. Dat is mijn ervaring. De kwaliteit die jullie leveren, vind ik altijd goed.

  Eef: Ik ben sinds kort lid van de klankbordgroep van Medifit. Een ontzettend goed initiatief. Daar kunnen wij ons ei kwijt. We kunnen vertellen wat ons dwars zit en dan wordt er gelijk naar een oplossing gezocht. Want zoals ik net al zei, je moet gewoon goed blijven communiceren. Als ik niet zelf aangeef hoe ik me voel, kan ik niet van een ander verlangen dat hij of zij mij begrijpt.

  George: Ik merk duidelijk een verschil. In de longgroep komt iedereen vaak. Het is een hechte groep waar je afspraken kunt maken met elkaar. Iedereen zit met hetzelfde. Wij hebben een groepje dat steeds uit andere mensen bestaat. De een komt een paar keer, de ander een paar jaar en gaat vervolgens weer weg. Ik zie zoveel mensen komen en gaan. Ik ben de oudste in mijn groepje, ik kom al heel lang. Al zeven jaar. Als je wil proberen om met z’n allen te gaan eten, haakt er altijd weer iemand af. Er komt dan weer een nieuw iemand bij en dan is het weer losjes bij elkaar vind ik. Dat mag iedereen natuurlijk zelf beslissen, maar Eef heeft een veel hechtere groep wat dat betreft en zij kunnen beter afspraken maken met elkaar.

  Zijn er nog dingen die jullie in de toekomst willen zien veranderen?

  Eef: Nee, tenminste in mijn beleving loopt het prima. Wij trainen 2 uur per week waarvan een half uur in het zaaltje. Daar doen we dan een circuit waarbij je samen moet werken. En dan is het leuk om te zien dat het goed gaat. Iedereen op zijn eigen niveau. Maar het wordt wel gedaan binnen de mogelijkheden die elke persoon heeft. Voor mij is het iets zwaarder dan voor een ander.  Daar houden de fysiotherapeut en fitnessinstructeur dan rekening mee en dat is gewoon goed. Ik kan het andere mensen zeer aanbevelen.

  George: Daar sta ik 100% achter.

  Wat zou het voor jullie betekenen als Medifit er mee zou stoppen?

  Eef: Dat zou voor mij een tegenvaller zijn, want waar moet ik dan naartoe? Het zou een heel groot gat in mijn agenda laten. Ik kan deze begeleiding niet ergens anders krijgen. Want dat zijn meer specifieke commerciële instellingen. Hier heb je mensen die verstand hebben van longen. Elke keer wordt de saturatie en de hartslag gemeten. Je kunt ook eventueel je bloeddruk laten meten. Dat hoeft niet elke keer, maar zo krijg je een stukje begeleiding. En met alle respect, maar Basic Fit of een andere instelling bieden die begeleiding gewoon niet.

  George: ik kom hier altijd op maandagochtend en er moet al iets heel ernstigs aan de hand zijn, wil ik me afmelden. Ik kom graag hier. Maandagmorgen ertegenaan.

  Hoe persoonlijk vinden jullie ons als Medifit naar de klanten toe?

  George: ik heb het gevoel dat jullie ons als echte mensen benaderen en dat wij geen nummers zijn. Jullie zijn makkelijk in de omgang. Jullie zeggen wat we moeten doen, maar daarnaast hebben we ook chemie met elkaar. Er kunnen ook grapjes gemaakt worden. Dat is voor mij ook heel belangrijk. Het gaat niet alleen om de oefeningen, maar ook om het sociale gedeelte.

  Eef: Ik heb met meerdere trainers te maken, maar het zit allemaal op hetzelfde niveau. Niemand is hetzelfde en dat is maar goed ook! Qua begeleiding is het prima. Iedereen denkt met je mee. En wij kunnen ook wel eens wat inbrengen en daar wordt dan naar geluisterd als het kan. Er wordt ook nee gezegd als het niet kan. Dus dat is helemaal prima. Jullie overleggen met elkaar over wat we wel en niet kunnen. De communicatie onderling, tussen trainers en  therapeuten, is prima.

  Als je aan Medifit denkt wat komt er dan in je op?

  Eef: De gezelligheid en het gemoedelijk trainen met elkaar. Niet het moet nu zo of zo, nee ik krijg een opdracht, die voer ik naar eigen kunnen uit en dan gaan we naar de volgende opdracht. In een circuitje bijvoorbeeld, dat je met een bal moet gooien. De een moet bijvoorbeeld 50 keer gooien en de ander hoeft bijvoorbeeld maar 5 keer te gooien, omdat die een iets mindere conditie heeft. Je moet ook een team vormen vind ik.  Je moet samen door één deur kunnen.

  George: Het gemoedelijke is voor mij het belangrijkste. Ik kan ook naar een commerciële sportschool gaan, maar daar is het vaak heel zakelijk en dat is niks voor mij. Ik hou van het gemoedelijke, daarom kom ik graag hier. Wij zijn de klanten. Klanten heb je nodig om te blijven bestaan en we moeten het goed met elkaar kunnen vinden. De klant is koning en als de klant tevreden is dan komt de klant terug!

  < Terug naar overzicht

  Weten of uw behandeling wordt vergoed?