fbpx

Contact

  Maak direct een afspraak

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon

  Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Omschrijf kort uw pijnklacht

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Uw bericht

  Onderwerp

  Uw bericht

  privacy

  Jouw gezondheid centraal!

  Wat is leefstijl?

  Veel mensen denken bij leefstijl aan bewegen en voeding, maar een gezonde leefstijl is veel meer dan dat. Onze leefstijl verandert snel en helaas zien we steeds meer chronische aandoeningen. Veel van deze aandoeningen zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II, maar bijvoorbeeld ook depressies en sommige vormen van kanker.

  Genoeg reden dus om met leefstijl aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er al  kleine dingen die je zelf kan doen, waar wij bij Medifit bij kunnen helpen. Maar hoe doe je dat dan en waar kan je aan denken als het om gezondheid gaat?

  Waar je ook begint, alle kleine beetjes helpen!

  Beweging

  In beweging blijven is erg goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Belangrijk is vooral dat bewegen leuk moet zijn en voor iedereen kan dat op een andere manier. Wandelen, fietsen, zwemmen, fitness of een balsport, zoek een vorm van bewegen die jij leuk vindt.

  De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen heeft de volgende richtlijnen hiervoor opgesteld. Wil je hier nu meer over weten, kijk op: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweegrichtlijnen/#br-overzicht.

  Kinderen 4 t/m 18 jaar Volwassen
  1 uur per dag matig intensief bewegen 2,5 uur per week matig intensief bewegen
  3x per week spier- of botversterkende oefeningen 2x per week spier- of botversterkende oefeningen
  Ouderen: balansoefeningen

  Voeding en middelen

  Ook voeding en middelen zijn voor veel mensen bekend als het gaat om leefstijl. Denk aan minder suiker, voldoende eiwitten en gezonde vetten en drink regelmatig een glas water of thee.

  Gezond eten is goed voor de gezondheid, maar daarnaast is gevarieerd eten ook heel belangrijk. Koop een keer een ander soort appel of kiwi, wissel vis, vlees en vega in de week af, of probeer bijvoorbeeld minstens 15 soorten groenten in de maand te eten. Denk bij dit laatste aan bijvoorbeeld een afwisseling tussen een rode, gele of groene paprika. Zo krijg je drie soorten binnen in vergelijking met altijd maar weer die rode paprika.

  Vind je het lastig om hier zelf een start mee te maken, kan je altijd hiervoor terecht bij een diëtist. Hij of zij kan samen met jou kijken wat je kan veranderen in jouw voedingspatroon om gezondere keuzes te maken.

  Probeer daarnaast alcohol, roken en drugs zo veel mogelijk te mijden. Deze middelen werken verslavend en geven een sterk verhoogd risico op chronische aandoeningen.

  Slaap

  Slaap is de basis van een gezonde leefstijl! Goed slapen zorgt voor gezondere voedingskeuzes en betere vetverbranding. Daarnaast krijg je van goed slapen meer energie om overdag te bewegen. Gemiddeld hebben we 7-8 uur slaap per nacht nodig, maar het is ook belangrijk dat de kwaliteit van slaap goed is. Een aantal tips voor een goede nachtrust zijn:

  • Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.
  • Wees overdag actief, zodat je lichaam moe wordt.
  • Probeer 2 uur voor het slapen geen schermen meer te gebruiken.
  • Probeer 4 uur voor het slapen geen cafeïne en alcohol meer te drinken.
  • Probeer de slaapkamer koel te houden en goed te ventileren.

  Bij langdurige slaapproblemen is het altijd zinvol om contact op te nemen met de huisarts of bijvoorbeeld een slaapcoach in te schakelen.

  Ontspanning

  We leven in een hele drukke wereld en veel mensen hebben de week snel volgepland. Dat is niet erg, maar soms moet er ook tijd voor ontspanning zijn. In een ontspannen toestand kan je lichaam beter herstellen en komt het lichaam tot rust. Neem af en toe een momentje voor jezelf. Plan een dagje sauna, lees een boek of ga de tuin in. Even met je hoofd ergens anders zijn, is ontzettend goed voor de gezondheid!

  Zingeving/sociaal

  Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Je verwacht het misschien niet, maar ook zingeving is een belangrijk onderdeel van gezondheid. Het is belangrijk het gevoel te hebben dat je een steentje kan bijdragen in de maatschappij of iets voor iemand kunt betekenen. Dat kan zijn in de vorm van werken, maar ook vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld een kennis of buurman helpen. Met elkaar zijn en betekenis geven aan de dingen die je doet, is heel belangrijk voor ons welzijn en geluk.

  Mentaal welzijn

  Zit jij lekker in je vel? Haal jij energie uit de dingen die je doet? Accepteer jij wie je bent en ben je vrolijk? Allemaal aspecten die jouw mentaal welzijn bepalen. Geluk kan je halen uit de kleine dingen. We hebben allemaal wel eens te maken met tegenslagen en dat kan knap lastig zijn. Toch is het juist rondom deze momenten heel belangrijk om extra tijd aan je mentaal welzijn te besteden.

  Probeer eens elke dag 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Op deze manier train je positiviteit en dit draagt bij aan je geluk en gezondheid.

  Iets aan je leefstijl veranderen kan op elke leeftijd en zal altijd positieve effecten hebben! Dus begin vandaag nog en doe het stap voor stap.

  Wil je extra hulp? Vraag eens aan onze collega’s wat de mogelijkheden zijn bij Medifit of bij wie je anders het beste terecht kan.

   

   


  Bronnen afbeeldingen;

  < Terug naar overzicht

  Weten of uw behandeling wordt vergoed?