fbpx

Contact

  Maak direct een afspraak

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon

  Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Omschrijf kort uw pijnklacht

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Uw bericht

  Onderwerp

  Uw bericht

  privacy

  Meer lucht voor ex-Covid-19 cliënten

   “Ik ben vaak kortademig, kun je me hierbij helpen?”

  Een vraag die we al langer van COPD-cliënten krijgen, maar die nu nog vaker wordt gesteld, namelijk door patiënten die herstellen van de COVID-19 infectie (corona).

  Aangezien de COVID-19 infectie nog niet lang bestaat, is er maar weinig bekend over de langetermijneffecten van deze infectie. Uit recent onderzoek van het Radboud UMC (van den Borst et al., 2020), blijkt gelukkig dat er nagenoeg geen restschade in de longen te zien is. Is er wel restschade zichtbaar, dan is dit voornamelijk bij patiënten die op de IC hebben gelegen.

  Wat maakt dan dat een post-infectie cliënt kortademig is? In praktijk zien we dat er vaak een ontregeling (dysregulatie) en verzwakking van de ademhalingsspieren opgetreden is. Dat betekent dat hoofdzakelijk het middenrif (diafragma) niet voldoende en niet op het juiste moment aanspant om lucht naar binnen te halen. Doordat het middenrif zijn werk niet goed doet, moeten de hulpademhalingsspieren dit overnemen en wordt de ademhaling minder diep en gejaagder. Zo’n ‘oppervlakkige’ en snelle ademhaling is verre van optimaal en zorgt voor de kortademigheidsklachten. Dit betekent niet dat er longschade is, maar de spieren waarmee je ademhaalt, werken niet meer optimaal door de infectie.

  Middels een monddrukmeting (met een POWERbreathe) kunnen wij bij Medifit in Oss de kracht, motoriek (coördinatie) en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren effectief en betrouwbaar meten. Zo zien we snel of een ademhalingstraining, zeg maar een ‘herprogrammering’ van de ademhaling, zinvol voor een cliënt kan zijn.

  Komt uit de test naar voren dat training van de ademspieren geïndiceerd is, dan gaan we aan de slag! Middels gerichte oefeningen en krachttraining met onze geavanceerde apparatuur gaan we eerst focussen op de motoriek van de ademhaling en vervolgens werken aan de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademspieren.

  Benieuwd of deze training wat voor u is? Laat het ons weten, dan kunnen we hier samen naar kijken.

  PS. Wist je dat de POWERbreathe trainingen zelfs bij (top)sporters worden toegepast om de prestaties te verbeteren? Kijk ook eens op trainjelongen.nl voor alle mogelijkheden.

  Van den Borst, B., Peters, J. B., Brink, M., Schoon, Y., Bleeker-Rovers, C. P., Schers, H., van Hees, H. W. H., van Helvoort, H., van den Boogaard, M., van der Hoeven, H., Reijers, M. H., Prokop, M., Vercoulen, J. & van den Heuvel, M. (2020). Comprehensive health assessment three months after recovery from acute COVID-19. Clinical Infectious Diseases. Published. https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1750

   

  < Terug naar overzicht

  Weten of uw behandeling wordt vergoed?