fbpx

Contact

  Maak direct een afspraak

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon

  Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Omschrijf kort uw pijnklacht

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Uw bericht

  Onderwerp

  Uw bericht

  privacy

  Wervelkolom-gerelateerde klachten bij kinderen: feit of fabel?

  Als kinder-manueel therapeut heb je vaak te maken met kinderen die klachten hebben in de nek of lage rug. Vaak komen, met name ouders, dan met aannames waarom deze klachten ontstaan zijn of in stand worden gehouden. Veel van deze aannames zijn echter niet waar. Een aantal van deze fabels en feiten worden in deze blog met u gedeeld.

  “Mijn kind heeft rugklachten, omdat hij/zij een verkeerde stoel heeft op school.”

  Hier is in de wetenschap nog geen bewijs voor gevonden en lijkt vooralsnog dus een fabel te zijn. Er is gekeken of aangepaste stoelen een invloed kunnen hebben op de lage rug, maar vooralsnog lijkt hierin geen voorkeur te zijn voor bepaalde stoelen (Curran et al 2012). Wel is gevonden dat zitten de pijn bij bestaande rugklachten kan verergeren, omdat dit veel druk legt op de lage rug (Astfalck 2010). Het is daarom verstandig om bij lage rugklachten het zitten veel af te wisselen met andere houdingen, om zo de lage rug te ontzien.

   “Mijn kind heeft rugklachten vanwege een te zware rugzak op school.”

  Ook voor deze aanname is maar weinig wetenschappelijk bewijs gevonden over de jaren heen. Er zijn associaties gevonden tussen lage rugklachten en een zware rugzak, maar deze zijn zo laag, dat volgens de wetenschap niet kan worden aangenomen dat een te zware rugzak een oorzaak kan zijn voor lage rugklachten (Yamalto et al 2018). Geadviseerd wordt om het wandelen en fietsen naar school toe te trainen met de rugzak om, omdat dit lijkt te helpen bij het voorkomen van lage rugklachten (Skaggs et al 2011).

   “Mijn kind heeft klachten aan de rug vanwege het veel televisie kijken of gamen achter de computer.”

  Er is onderzocht of er een invloed is van veel televisie kijken of achter een computer zitten op het ontwikkelen van klachten aan de rug in latere jaren van het kind. Dit bleek niet waar te zijn (Smith et al 2013). Wel is gevonden dat te veel televisie kijken of gamen een negatieve invloed kan hebben op het slaappatroon van kinderen. Een verstoord slaappatroon wordt wel sterk geassocieerd met het ontwikkelen of in stand houden van klachten aan de lage rug en de nek.

   “Mijn kind heeft klachten aan de nek of rug vanwege een verkeerde, onderuitgezakte houding.”

  Ook dit is volgens de wetenschap een fabel. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die dit hebben onderzocht, maar zij hebben allen geen sterk bewijs gevonden dat een onderuitgezakte houding een slechte invloed heeft op de nek of de lage rug. Er is daarbij ook gekeken naar de algemene stand van de wervelkolom en wat de invloed hiervan is op het ontwikkelen van klachten, maar ook hierin is maar zeer matig bewijs gevonden en wordt dus volgens de wetenschap niet aangenomen.

  Zoals u heeft kunnen lezen, worden veel aannames omtrent de wervelkolom ten onrechte gedaan. Hopelijk heeft deze blog hierin wat duidelijkheid gegeven. Mocht u toch nog vragen hebben of twijfelen over de klachten van uw kind, dan kunt u altijd contact opnemen met onze kinder-manueel therapeuten.

  < Terug naar overzicht

  Weten of uw behandeling wordt vergoed?