fbpx

Contact

    Maak direct een afspraak

    Naam*

    E-mail*

    Telefoon

    Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

    Onderwerp

    Kies uw locatie

    Omschrijf kort uw pijnklacht

    Onderwerp

    Kies uw locatie

    Uw bericht

    Onderwerp

    Uw bericht

    privacy

    Heeft een spier geheugen?

    Wat is muscle memory?

    Muscle memory staat ook wel bekend als spiergeheugen. Geheugen is een proces. Je moet het vaak herhalen en dan blijft het hangen. Vaak wordt de term spiergeheugen qua betekenis verward met motorisch geheugen. Dit is echter het onbewust kunnen uitvoeren van bewegingen die je geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan fietsen. Dit heb je als kind ooit geleerd en je kunt het nog steeds zonder erbij na te denken.

    Muscle memory is daarentegen toch net iets anders. Het gaat over het snel terugkomen op je oude niveau van krachttraining en spieromvang. Stel je doet een tijdje niks aan krachttraining, dan verlies je spiermassa. Door jou “muscle memory” zul je echter weer snel op je oude niveau komen.

    Krachttraining veroorzaakt kleine scheurtjes in je spier. De spier zal bij je volgende krachttraining sterker willen zijn om de training aan te kunnen, en dus zal de spier, met behulp van voldoende eiwitten, gaan groeien. Wanneer jij je spieren niet prikkelt voor een training, dan zal de spier ook niet genoodzaakt zijn om te groeien. Ook verlies je dan wat vocht uit je spieren. Sommigen voelen zich na een maand of zelfs al een paar weken vakantie daarom wat slapper en de spieromvang zal minder zijn door het vochtverlies in de spieren.

    Door je “muscle memory” zal je na je vakantie echter weer snel terug zitten op je oude niveau. In ieder geval sneller dan een volledige beginner die het moet gaan opbouwen. Het geheim hiervan zit allemaal in je spierweefsel.

    Spiergeheugen in je spier, hoe werkt dat?

    Je spieren bestaan uit heel veel vezels. Deze vezels bestaan uit bundels van spiercellen. Die spiercellen kunnen net zo lang zijn als je spier zelf. Deze spiercellen hebben eiwitten nodig om te kunnen werken. Om deze eiwitten te kunnen vervoeren, zijn er meerdere kernen in de spiercellen. Elke kern zal de spiercel aansturen met eiwitaanmaak. Maar hoe komen hier nu extra kernen terecht?

    Er zitten satellietcellen in je spier. Als je krachttraining doet komen er spierscheurtjes in de spieren, waarbij de satellietcellen zich zullen gaan bewegen naar die scheurtjes om die te herstellen. Zo vormt er zich uiteindelijk een spiercel en is er sprake van spiergroei. Er is dus meer eiwitaanmaak mogelijk in je spier, waardoor je spieren meer massa krijgen en groeien. Dit wordt ook wel hypertrofie genoemd. Deze extra cellen behoudt je zeker 15 jaar, maar kan ook voor de rest van je leven blijven bestaan.

    Wanneer je traint zullen de extra spiercellen in je spieren komen, maar wanneer je stopt met trainen, zal de eiwitaanmaak verminderen, waardoor je jezelf wat slapper zal voelen en minder grote spieren zal krijgen.. De aangemaakte spiercellen zullen echter door middel van de trainingen blijven bestaan. Doordat deze extra spiercellen er nog steeds zitten, zal je sneller terugkomen op je oude niveau, omdat er dan meer eiwitaanmaak is in je spieren.

    Spiergeheugen in het zenuwstelsel

    Niet alleen je spieren hebben een geheugen. Hoe vaker jij een beweging herhaalt, hoe makkelijker deze zal gaan worden. Ga je dit met extra gewicht of explosiviteit doen, dan wordt er een signaal gestuurd naar je hersenen. Deze slaan je hersenen vervolgens op en geven een signaal terug naar je spiervezels. De spiervezels weten dan weer hoe deze de volgende keer gebruikt moeten worden. Dit heet het neurologisch spiergeheugen.

    Zie het als een informatiesnelweg die gebouwd moet worden in je hoofd. Hoe vaker en hoe langer je oefent, des te steviger die snelweg wordt. Zo kun je ook nog een aantal snelwegen vanuit je kindertijd merken, bijvoorbeeld fietsen of verschillende dansjes die je ooit hebt moeten doen.

    Het bouwen van die nieuwe snelwegen duurt ongeveer 1-3 maanden. Dit wil niet zeggen dat je al klaar bent en niks meer hoeft te doen. Dit wil zeggen dat je de beweging kan uitvoeren zonder er al te veel bij na te denken. Daarom is het soms ook zo moeilijk om een bepaalde gewoonte te veranderen.

    Het voordeel van muscle memory

    Het grootste voordeel van spiergeheugen is dat je de rest van je leven sneller terug op niveau raakt na een pauze. Dit kan zijn na een vakantie of een paar jaar niet trainen.

    Stel je komt in het ziekenhuis te liggen voor een aantal maanden en je wilt je leven dan weer oppakken. Dan is het fijn dat jij daarvoor al gesport hebt en die “muscle memory” hebt. Je kunt je leven sneller oppakken en weer gaan opbouwen. Je zult ook weer sneller op gewicht komen, omdat je meer van die spiercellen hebt dan een ongetraind persoon.

    Denk ook aan situaties als het breken van je arm waarbij je in het gips komt te zitten. Je hebt je arm bijvoorbeeld al geen 6-8 weken meer kunnen bewegen. Die arm is natuurlijk super dun geworden door het spierverlies, maar je spiercellen zitten er nog wel. Je zult dus ook dan sneller op het oude niveau komen.

    Krachttraining is niet alleen goed om gezond te leven. Stel er gebeurt later iets met je, dan is het goed geweest voor je, omdat je dan sneller je leven weer kan oppakken. Dus krachttraining is voor iedereen goed!

    < Terug naar overzicht

    Weten of uw behandeling wordt vergoed?