fbpx

Contact

    Maak direct een afspraak

    Naam*

    E-mail*

    Telefoon

    Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

    Onderwerp

    Kies uw locatie

    Omschrijf kort uw pijnklacht

    Onderwerp

    Kies uw locatie

    Uw bericht

    Onderwerp

    Uw bericht

    privacy

    Onrust

    Bij 75 tot 90% van de cliënten die bij de huisarts aankloppen, worden de klachten gekleurd door onrust (negatieve emoties).
    Bron: Prof. Dr. Bessel van der Kolk “Traumasporen”.

     

    Onrust in het hoofd en/ of het lichaam wordt veroorzaakt door negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet, angst en/ of jaloezie. Onrust in het hoofd is denken wat chaotisch kan zijn. We hebben ongeveer 60.000 gedachten per dag, waarvan 80% geen nut heeft.

    Als mens hebben we een actief systeem en een ontspanningssysteem. Bij te veel nutteloze gedachten en te veel negatieve emoties wordt ons ontspanningssysteem te weinig adequaat gebruikt. Bij vele klachten is dit het geval. In Nederland is er te weinig rust en aandacht voor onszelf. We hebben ongeveer 650 spieren in ons lichaam. Worden deze over een lange periode te veel aangespannen, dan gaan we op ons tenen lopen. Een korte tijd is geen probleem. Een langere tijd wel, want dan putten we onze energievoorraad uit en maken we te weinig energie aan. Helaas is dat regelmatig het geval. We leven in onbewust automatische patronen, die tegen ons kunnen gaan werken. Deze patronen zijn bijvoorbeeld te weinig rust, te weinig aandacht voor onszelf, te veel negatieve gedachten, te veel negatieve emoties, te weinig rust in onszelf, te veel met het denken ons lichaam willen sturen, enz. Ons lichaamsbewustzijn is te weinig ontwikkeld. We luisteren te weinig naar de boodschap die onze klachten ons geven. Luisteren we niet naar het gefluister van ons lichaam, dan gaat ons lichaam steeds harder roepen. M.a.w. we krijgen steeds meer of intensievere klachten. Het leren luisteren naar onze klachten is niet gemakkelijk. Kijken naar gewoontepatronen die tegen ons werken, kan confronterend zijn. Echter daar kan een stukje winst in zitten. Er zijn meer mogelijkheden om klachten te beïnvloeden als dat de meeste mensen zich realiseren.

    Daar hou ik me als psychosomatisch fysiotherapeut en haptonoom mee bezig. Gesprekken en oefeningen zijn deel van de begeleiding. Ik ben zowel professioneel als ervaringsdeskundig in het her- en erkennen van gewoontepatronen die tegen je werken. Tevens heb ik uit bittere noodzaak vele patronen bij mezelf erkend en veranderd.

    Perfectionisme, te weinig of onvoldoende grenzen aangeven, te weinig je emoties uiten, te veel je emoties opstapelen, te weinig of te veel afleiding zoeken, te weinig je intuïtie gebruiken, te veel in het verleden of in de toekomst denken, doemdenken, te veel rekening houden met anderen, te snel actie willen ondernemen of vermijdingsgedrag zijn een aantal voorbeelden die extra spanning in de spieren kunnen veroorzaken.

    Patronen veranderen is oefenen. Het is te vergelijken met leren sommen maken. De herhaling zorgt ervoor dat het in je systeem komt. En dat is oefenen. Ik heb de ideeën, maar het oefenen kan ik niet voor je doen. Als ervaringsdeskundige weet ik tegen welke hobbels je aanloopt en kan je daarbij ondersteunen.

    “Gevoel zet je op het goede been” is een algemeen gezegde, echter het kan ook tegen je werken. Als je gewend bent om te pleasen, krijg je daar een goed gevoel bij. Dat zet je echter op het verkeerde been. Van belang is dat je weet dat je onrust kan ervaren bij verandering in gewoontepatronen die tegen je werken.

    U bent uitgenodigd om bij interesse een intakegesprek te plannen. Dan ga ik na of ik wat kan betekenen voor U en U kunt nagaan of U met mij wil werken.

    < Terug naar overzicht

    Weten of uw behandeling wordt vergoed?