fbpx

Contact

  Maak direct een afspraak

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon

  Met welke afdeling wilt u contact opnemen*

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Omschrijf kort uw pijnklacht

  Onderwerp

  Kies uw locatie

  Uw bericht

  Onderwerp

  Uw bericht

  privacy

  Liesklachten

  Liesklachten zijn een veel voorkomende blessure in het voetbal. Vaak ontstaan deze tijdens het wenden en keren. De duur van het herstel van deze blessure naar volledige terugkeer op competitieniveau varieert al snel tussen de 4 en 6 weken. Dit duurt natuurlijk veel te lang. Je wil namelijk het liefst gisteren al volledig hersteld zijn. We weten dat spelers met een lage kracht in de liezen aanzienlijk meer kans hebben op liesblessures. Daarom is het erg interessant om de kans dat je dit type liesklachten krijgt, te verkleinen.

  Verschillende wetenschappelijke onderzoeken raden aan om de ‘Copenhagen adduction exercise’ te verwerken in je trainingsschema tijdens en buiten het voetbalseizoen. Sommige artikelen claimen zelfs dat je 50% minder kans hebt op liesklachten als je deze oefening tijdens het voetbalseizoen opneemt in je trainingsschema. Erg interessant voor de speler en andere belanghebbenden.

  In de onderstaande video zie je hoe je de Copenhagen adduction exercise kunt uitvoeren. Je kunt deze oefening heel makkelijk voor aanvang van de voetbaltraining uitvoeren. Je hebt hiervoor een trainingsmaatje nodig. Met verschillende hulpmiddelen kun je deze oefening ook zelfstandig uitvoeren. Bijvoorbeeld met een fitness bankje, of stoel.

   

   

  De opbouw

  Om de kans op hamstringklachten te verlagen, kun je de volgende opbouw gebruiken:

  Week Sessies per week Sets en herhalingen
  1 2 2×5 herhalingen
  2 2 2×5 herhalingen
  3 2 2×8 herhalingen
  4 2-3 3×8 herhalingen
  5 2-3 3×10 herhalingen
  6 2-3 3×10 herhalingen
  7-10 2-3 3×12 herhalingen
  10+ 1 3×12 herhalingen

   

  Het is verstandig om het protocol langzaam op te bouwen naar een volledige training. We willen immers dat je sterker wordt, en niet gaat overbelasten. Na 10 weken heb je aanzienlijk vooruitgang geboekt en kun je de frequentie van trainingen afbouwen naar 1x/week. Zo onderhoud je het nieuw bereikte niveau.

  Wanneer je liesklachten krijgt tijdens of na de training hoeft dit niet automatisch te betekenen dat er een scheurtje in je lies zit. Het kan zijn dat er alleen een lokale verkramping aanwezig is. Daarnaast kan het lichaam een signaal afgeven van overbelasting. Weet je niet zeker wat er aan de hand is, ga dan langs bij de verzorger binnen je club of je fysio. Is deze optie niet aanwezig, dan kan je ook altijd op het spreekuur bij Medifit Oss terecht.

  Als ik liesklachten op de praktijk zie dan kijk ik altijd naar het ontstaansmechanisme en naar de blessure geschiedenis. Ik spit het hele lichaam door op factoren die te maken kunnen hebben met jouw blessure. Op basis daarvan kunnen we een goed gefundeerde behandeling opstarten om ervoor te zorgen dat je spieren sterker worden dan ze voor de blessure waren. Bij enige twijfel laat ik een echo maken zodat we zeker zijn van de situatie. Zodat jij zo snel mogelijk weer op het veld staat.

  Ken jij iemand die vaak liesklachten heeft of die aangeeft wat klachten te hebben, stuur deze blog dan door.

  < Terug naar overzicht

  Weten of uw behandeling wordt vergoed?